Prima pagină  »  Noutăți  »  Anunțuri
Anunțuri
Fondul pentru Eficienţă Energetică lansează încă două Apeluri de propuneri de proiect, în sectorul public şi privat
Publicat la: 06.06.2014   

6 iunie 2014, Chişinău - Lansarea a două Apeluri de propuneri de proiect, unul pentru finanțarea proiectelor în sectorul privat şi altul pentru finanțarea proiectelor care prevăd eficientizarea sistemelor de iluminat public, a fost aprobată la şedinţa Consiliului de Administrare al Fondului pentru Eficiență Energetică, desfăşurată la 5 iunie curent. Şedinţa a fost prezidată de Ministrul Economiei, dl. Valeriu Lazăr.

 Apelul de propuneri de proiect nr. 4 (Apel) este destinat beneficiarilor din sectorul privat, entităţilor juridice cu scop lucrativ, angajate în activităţi economice, care constau în producerea și furnizarea de bunuri sau servicii, indiferent de forma organizatorico-juridică. Suma alocată pentru acest Apel constituie 50 mln. lei, dintre care 30 mln. în formă de garanţii financiare, iar 20 mln. - granturi. Condiţiile de finanţare sunt similare Apelului nr.2. Valoarea suportului financiar oferit de către Fond per proiect variază de la 300 mii lei pînă la 5 mln. lei, fără TVA. Un solicitant poate depune cel mult 2 (două) propuneri de proiect. Contribuţia proprie a beneficiarilor reprezintă asigurarea de către beneficiarii proiectelor a contribuției proprii în mărime de cel puţin 30% din costul total al proiectului.

Lista măsurilor eligibile cumulează măsurile de eficienţă energetică și valorificare a surselor de energie regenerabilă referitoare clădirilor, printre care: măsuri de anvelopare a clădirilor, de eficientizare a sistemelor de încălzire și ventilație, instalarea colectoarelor solare și a pompelor termice geotermale ş.a.

NOTĂ!!! Propunerile de proiect în domeniul eficienței energetice și valorificării surselor de energie regenerabilă finanțate de către Fondul pentru Eficiență Energetică, cad sub incidența Legii nr.139 din 15.06.2012, reglementate prin prisma art.5 lit. e) ajutorul destinat protecției mediului înconjurător.
În conformitate cu art.8 al Legii de referință, orice intenție de a acorda un ajutor de stat sau de a modifica un ajutor existent în baza unui proiect de act juridic trebuie să fie notificată Autorității de concurență de către furnizorul și/sau inițiatorul ajutorului de stat. Un ajutor de stat nou nu poate fi acordat atîta timp cît Consiliul Concurenței nu ia o decizie de autorizare sau cît timp ajutorul nu este considerat a fi autorizat în condițiile prezentei legi. În această ordine de idei, textul Apelului nr.4 va fi plasat pe pagina web a Fondului, după decizia Consiliului Concurenței asupra evaluării compatibilității ajutorului de stat cu prezenta lege și cu actul normativ adoptat de Autoritatea de concurență.

În ceea ce priveşte Apelul de propuneri de proiect nr. 5 (Apel), acesta este adresat reprezentanţilor autorizaţi ai obiectivelor de menire socială, aflate în proprietate publică centrală şi locală de toate nivelele. Lista măsurilor eligibile cumulează măsurile de eficiență energetică aferente sistemelor de iluminat public, care sunt funcţionale sau parţial funcţionale și se referă la următoarele categorii de obiective: sisteme de iluminat stradal și alte categorii de sisteme de iluminat.

Suma alocată pentru acest Apel este de 50 mln. lei sub formă de granturi, contribuția beneficiarilor fiind de cel puțin 25% din costul total al proiectului. Valoarea suportului financiar oferit de către Fond per proiect variază de la 200 mii lei pînă la 5 mln. lei, fără TVA. Un solicitant poate depune cel mult 2 (două) propuneri de proiect în cadrul acestui Apel.   

Bugetul Fondului pentru anul curent prevede valorificarea sumei de 450 mln. lei alocate celor 4 (patru) Apeluri lansate pentru finanțarea proiectelor de eficienţă energetică şi valorificare a surselor de energie regenerabilă din sectorul public şi privat pe întreg teritoriul țării.Publicat la: 26.12.2017   
Publicat la: 14.12.2017   
Publicat la: 14.12.2017   
Publicat la: 17.11.2017   
Publicat la: 17.11.2017   
Publicat la: 23.08.2017   
Publicat la: 16.08.2017   
Publicat la: 16.08.2017   
Publicat la: 15.08.2017   
Publicat la: 10.08.2017   

1 - 10 din 91


© 2020 FEE - Fondul pentru Eficiență Energetică din Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by MoldData
Sustinut de
PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 35484   Total ieri: 90   Total azi: 72