Prima pagină  »  Noutăți  »  Comunicate
Comunicate
Realizările Fondului în 6 ani de activitate
Publicat la: 05.03.2018   

Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE) a fost creat în 2012, în scopul atragerii finanțării și implementării proiectelor în domeniul eficienței energetice și al valorificării surselor de energie regenerabilă, conform strategiilor și programelor elaborate de Guvern.

În perioada  anilor 2012 - 2017, în contul Fondului au fost transferați doar circa 19,5 milioane Euro (412,5 milioane lei), din cei peste 32 milioane de euro planificați spre alocare de către Guvernul Republicii Moldova și a Uniunea Europeană.

În rezultat, 458,5 milioane lei au fost oferite sub formă de grant în sectorul public pentru finanțarea a 278 de proiecte. În cadrul implementării respectivelor proiecte au fost evidențiate un șir de neconformități pe aspecte de calitate a lucrărilor efectuate. Astfel, odată cu schimbarea managementului Fondului, în data de 28 aprilie 2017, activitatea FEE a trecut la un nou nivel. Fondul a apelat la consultanți individuali, dar și la instituții abilitate, pentru asigurarea calității superioare a calității execuției lucrărilor. Rigorile de evaluare a serviciilor prestate au fost înăsprite, iar prestatorii de servicii care au comis erori și abateri în repetate rânduri, au fost sancționați pentru oferirea asistenței tehnice necalitative beneficiarilor de proiect și incluși în „Lista neagră”.

Totodată, pentru urgentarea implementării și finalizării cu succes a proiectelor demarate, a fost elaborat un plan de acțiuni ce prevede stabilirea unui mecanism mai facil de procesare a dosarelor proiectelor deja implementate de către antreprenorii de încredere, desfășurarea unor controale riguroase, precum și stabilirea unor dialoguri eficiente cu primăriile și Consiliile Raionale cît și cu executorii proiectelor.

De asemenea, au fost inițiate o serie de negocieri cu organizații și instituții financiare naționale și din străinătate, care militează pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice în Republica Moldova. Astfel, astăzi Fondul are semnate Memorandumuri de Înțelegere și Cooperare cu: Programul „Covenant of Mayors Demonstration Projects EU funded”, Societatea austriacă pentru producătorii de peleți (ProPellets Austria), Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A., „TERMOELECTRICA” S.A., Agenția de Stat pentru Eficiența Energetică și Conservare a Energiei din Ucrainei, Ministerul Energiei din Georgia.

Mai mult, este de remarcat că remedierea activității Fondului a dus la faptul că unele proiecte finanțate prin intermediul Delegației Uniunii Europene sunt implementate inclusiv prin intermediul mecanismelor elaborate de către FEE, iar acest fapt denotă încrederea în profesionalismul și a capacitaților Fondului. Astfel, în prezent FEE este antrenată în desfășurarea proiectului „Undă Verde, Moldova!”, realizat cu suportul Uniunii Europene, ce va reabilita sistemele de iluminat public din orașele din Republica Moldova.

Fondul continuă acțiunile de cooperare cu organizațiile internaționale, fiind deja inițiate discuții de cooperare cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei, Agenția de Dezvoltare a Austriei (ADA), PNUD și JIKA. De asemenea, se planifică inițierea negocierilor cu SIDA, WB, SDC - Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

 Publicat la: 28.11.2018   
Publicat la: 09.11.2018   
Publicat la: 30.10.2018   
Publicat la: 02.10.2018   
Publicat la: 01.10.2018   
Publicat la: 29.09.2018   
Publicat la: 18.09.2018   
Publicat la: 15.09.2018   
Publicat la: 11.09.2018   
Publicat la: 08.09.2018   

1 - 10 din 64


© 2018 FEE - Fondul pentru Eficiență Energetică din Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by MoldData
Sustinut de
PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 35490   Total ieri: 157   Total azi: 78