Prima pagină  »  Noutăți  »  Comunicate
Comunicate
FEE a participat la evenimentul de lansare a proiectelor finanțate de Programul pentru proiecte durabile demonstrative urbane (SUDEP)
Publicat la: 27.03.2018   

În data de 26 martie, a avut loc evenimentul de lansare a trei proiecte finanțate de Programul Uniunii Europene pentru proiecte durabile demonstrative urbane (SUDEP) și Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE).

La eveniment au participat:
Șeful delegației UE - Petr Michalko, reprezentantul proiectului Convenției primarilor – Est, Jan Waanders, reprezentanți ai Fondului pentru Eficiență Energetică, primarii orașelor Cantemir, Călărași, primarul s. Feștelița, precum și reprezentanți media și ai societății civile.

Evenimentul a început cu câteva prezentări, pregătite de echipa Convenției Primarilor - Est și de echipa de suport SUDEP. De asemenea, echipele de proiect au prezentat fiecare din cele trei proiecte, care au obținut finanțarea SUDEP și a FEE:

  1. Proiect de iluminat public eficient în orașul Călărași - „Licurici în inima codrilor”
  2. Proiect de reabilitare termică a clădirilor educaționale CanTREB în orașul Cantemir
  3. Crearea unui centru de excelență în comunitatea Feștelița, raionul Ștefan Vodă, cu ajutorul proiectului demonstrativ de management al noilor tehnologii energoeficiente și a resurselor naturale regenerabile.

În  cadrul evenimentului de lansare au fost prezentate obligațiile de gestionare și de raportare de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Totodată, membrii echipei SUDEP au descris esența mecanismului de sprijin, prin elucidarea structurii acestuia, a sarcinilor și serviciilor prestate

˝Cele trei proiecte ce vor fi sprijinite în cadrul programului, se vor concentra în eficiența energetică a clădirilor publice, modernizarea și economisirea energiei ce ține de iluminarea stradală, proiecte demonstrative privind eficiența energetică și energia regenerabilă. Suntem deosebit de mulțumiți de faptul că municipalitățile și partenerii s-au angajat să finanțeze între 20-40% din costurile acestor acțiuni. Aceasta reprezintă un semn foarte bun al angajamentului acestora în acest sector. Suntem convinși de faptul că aceste proiecte vor ajuta municipalitățile să-și implementeze planurile de acțiuni privind energia durabilă ducând la beneficii tangibile pentru localnici.˝ a declarat Șeful delegației UE, dl. Petr Michalko.

La fel, au fost prezentate impresiile cu referire la experiența de lucru în cadrul celor două proiecte, demarate de ComDEP în 2015 și care sunt încă în curs de desfășurare:

  1. „Undă verde, Moldova”, un proiect de modernizare și economisire a energiei la iluminatul stradal.
  2. Un proiect demonstrativ pentru dezvoltarea energiei durabile în orașul Orhei.

La finalul evenimentului a fost prezentată o evaluare inițială a echipei de lucru pentru cele trei proiecte lansate, precum și aprobați și coordonați pașii următori pentru demararea proiectului de demonstrație.

Programul SUDEP include componente, cum ar fi cofinanțarea în proporție de 80% a proiectelor durabile de dezvoltare urbană, instituirea unui mecanism de suport pentru a ajuta municipalitățile să elaboreze și să implementeze proiecte, în rezultatul cărora se vor reduce emisiile de CO2 în atmosferă.

 Publicat la: 28.01.2019   
Publicat la: 24.01.2019   
Publicat la: 23.01.2019   
Publicat la: 28.11.2018   
Publicat la: 09.11.2018   
Publicat la: 30.10.2018   
Publicat la: 02.10.2018   
Publicat la: 01.10.2018   
Publicat la: 29.09.2018   
Publicat la: 18.09.2018   

1 - 10 din 67


© 2019 FEE - Fondul pentru Eficiență Energetică din Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by MoldData
Sustinut de
PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 35437   Total ieri: 126   Total azi: 25